Dieta przyszłej matki

Naturalne jest to, że matka dba o swoje dziecko. Trzeba jednak pamiętać o tym, żeby myśleć o jego dobrze już od samego początku, zanim jeszcze pojawi się ono na świecie. W czasie ciąży kobiety powinny przestrzegać różnego rodzaju zasad, wśród których znajdują się również zasady zdrowego żywienia. Przyszłe matki muszą wiedzieć, że to, co jedzą, dociera również do ich nienarodzonych dzieci i ma ogromne znaczenie dla ich prawidłowego rozwoju.

www.scartshow.pl

Zacznijmy od wielkości porcji. W czasie ciąży nie można ani niedojadać, ani się nadmiernie objadać – oba warianty mogą okazać się szkodliwe zarówno dla matki, jak i dla dziecka. Dzienna dawka kalorii w tym okresie powinna być nieco większa, jednak nie jakoś przesadnie duża, ponieważ organizm przyszłej matki w naturalny sposób maksymalizuje wykorzystanie spożytych substancji – zdecydowanie mniej wartościowych składników jest wówczas wydalanych. Przyszłe mamy powinny skupić się na tym, żeby w swoim jadłospisie umieszczać jedynie zdrowe produkty, które reprezentują wysoką jakość, są świeże i nie zawierają zbyt dużej ilości konserwantów.

Ryzykowne może jednak być spożywanie surowego mięsa (na przykład tatar), surowych jaj czy też surowej ryby (sushi). W takich potrawach mogą znaleźć się bakterie i wirusy, które zagrożą zarówno organizmowi matki, jak dziecka. Lepiej więc zrezygnować z takich przysmaków przez te dziewięć miesięcy ciąży. Tak naprawdę, zasady zdrowego żywienia dla przyszłych matek nie są jakieś wyszukane.

To dobrze, ponieważ łatwiej jest ich przestrzegać.