Jedzenie w czasie ciąży

Każda ciężarna kobieta musi mieć pełną świadomość tego, że jej dieta ma ogromne znaczenie dla prawidłowego rozwoju dziecka. To co się je w tym okresie jest więc niezwykle ważne i trzeba bardzo uważać, podczas sporządzania posiłków. Najlepiej jest większość posiłków sporządzać samodzielnie. Kiedy udajemy się do restauracji, to tak naprawdę nigdy nie mamy pewności, jakie składniki znajdują się w podanych nam potrawach.

www.staremiasto-wroclaw.pl

Kobiety w ciąży muszą unikać konserwantów i nadmiernych ilości chemii w pożywieniu, a niestety w restauracjach nie jesteśmy w stanie sprawdzić, co tak naprawdę znajduje się w naszym posiłku. Oczywiste jest to, że kobieta w ciąży nie powinna spożywać alkoholu. Najlepszym rozwiązaniem jest całkowite odstawienie go już na samym początku. Tłumaczenie sobie, że jedna lampka wina czy jeden kieliszek wódki nic złego nam nie zrobią może okazać się zgubne, kiedy tak samo będziemy mówili o kolejnej i kolejnej porcji.

Alkohol więc po prostu odstawmy na te dziewięć miesięcy. Niektórym osobom mogłoby się zdawać, że kobieta w ciąży musi niemal dosłownie jeść za dwoje, a nie jest to prawdą. Owszem, zapotrzebowanie organizmu na kalorie zwiększa się w tym okresie, ale z pewnością nie dwukrotnie. Warto zdawać sobie sprawę z tego, że organizm ciężarnej potrafi znakomicie wykorzystać pokarm i wydobyć z niego zdecydowanie więcej wartościowych substancji.

Mówi się, że kobieta w czasie ciąży powinna przytyć mniej więcej 11-16 kilogramów, czyli właściwie nie tak znowu dużo. Obżeranie się nie jest więc wskazane.