Dieta przyszłej matki

Dieta przyszłej matki

Naturalne jest to, że matka dba o swoje dziecko. Trzeba jednak pamiętać o tym, żeby myśleć o jego dobrze już od samego początku, zanim jeszcze pojawi się ono na świecie. W czasie ciąży kobiety powinny przestrzegać różnego rodzaju zasad, wśród których znajdują się również zasady zdrowego żywienia. Przyszłe matki muszą wiedzieć, że to, co jedzą, dociera również do ich nienarodzonych dzieci i ma ogromne znaczenie dla ich prawidłowego rozwoju.

www.scartshow.pl

Zacznijmy od wielkości porcji. W czasie ciąży nie można ani niedojadać, ani się nadmiernie objadać – oba warianty mogą okazać się szkodliwe zarówno dla matki, jak i dla dziecka. Dzienna dawka kalorii w tym okresie powinna być nieco większa, jednak nie jakoś przesadnie duża, ponieważ organizm przyszłej matki w naturalny sposób maksymalizuje wykorzystanie spożytych substancji – zdecydowanie mniej wartościowych składników jest wówczas wydalanych. Przyszłe mamy powinny skupić się na tym, żeby w swoim jadłospisie umieszczać jedynie zdrowe produkty, które reprezentują wysoką jakość, są świeże i nie zawierają zbyt dużej ilości konserwantów.

Ryzykowne może jednak być spożywanie surowego mięsa (na przykład tatar), surowych jaj czy też surowej ryby (sushi). W takich potrawach mogą znaleźć się bakterie i wirusy, które zagrożą zarówno organizmowi matki, jak dziecka. Lepiej więc zrezygnować z takich przysmaków przez te dziewięć miesięcy ciąży. Tak naprawdę, zasady zdrowego żywienia dla przyszłych matek nie są jakieś wyszukane.

To dobrze, ponieważ łatwiej jest ich przestrzegać.

sterylizacja parowa
www.danceplace.pl

Przeczytaj również: Badania lekarskie

Przeczytaj również: Mocz pod lupą

Przeczytaj również: Aby macierzyństwo było radością